Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Απριλίου 21, 2012

ΚΑΡΟΤΟΨΩΜΟ ΤΕΛΕΙΟ

ΥΛΙΚΑ ΚΑΡΒΕΛΑΚΙΑ ΥΛΙΚΑ 5καροτα βρασμενα πολτοποιημενα ενα σφηνακι απο το ζουμι τον καροτων 1 φακελακι μαγια 1μισο κιλο αλευρι 1σφηνακι ελαιολαδο 1κουτ γλ αλατι 3κουτ σουπας μελι 1ματσακι φρεσκο δυοσμο ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Διαλυστε την μαγια με το ζουμι απο τα καροτα που κρατησαμε .Ριξτε και ανακατεψτε με 2 κσ αλευρι και καλυψτε με μεβρανη και αφηστε να διπλασιαστει το μειγμα.Βαζουμε το υπολοιπο αλευρι στο μειγμα μαγιας ριχνουμε το λαδι,το μελι και τον πουρε καροτων.τα πλαθουμε ολα μαζι και συμπληρωνουμε με αλευρι αν χρειαστει,οταν ερθουμε στο επιθυμητο αποτελεσμα αλειφουμε με λιγο λαδι την ζυμη,την αφηνουμε να σταθει και παλι σκεπαζμενη με μεμβρανη για 2 ωρες.χωριζουμε την ζυμη σε 2 μερη και την βαζουμε σε ενα ταψι βουτυρωμενο.Το αφηνουμε να φουσκωσουν για αλλη μιση ωρα.ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο για μιση ωρα στους 180 βαθμους.Αν θελουμε το πασπαλιζουμε με κροκαδι αυγου και σουσαμι.Καλη επιτυχια!!!!!!

ΛΑΓΑΝΑ ΤΕΛΕΙΑ!!!!!!!

Εικόνα
ΥΛΙΚΑ 2 φακελακια μαγια 1 κιλο αλευρι για ολες τις χρησεις 1 κγ αλατι 2 κγ ζαχαρη 50γρ βουτυρο σουσαμι και νερο οσο παρει                 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Βαζουμε σε ενα μπολ νερο γυρω στην μια κουπα χλιαρη,και ριχνουμε μεσα την μαγια και το αλατι και την ζαχαρηκαι ανακατευουμε στην συνεχεια ριχνουμε το αλευρι και στην συνεχεια το βουτυρο.Πλαθουμε σε μια ζυμη ευπλαστη και μαλακια την σκεπαζουμε και την αφηνουμε να φουσκωσει για μια ωρα,στην συνεχεια οταν φουσκωσει την ξαναπλαθουμε και την χωριζουμε σε χοντρες πιτες και τις βαζουμε σε αλευρωμενο ταψι για να διπλασιαστουν.Μολις εχουμε το επιθυμητο αποτελεσμα σε ογκο τα ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο,αφου πρωτα τα εχουμε πασπαλισει με μπολικο σουσαμι.στους 180 βαθμους για 20 λεπτα!!!!! Να καταναλωθουν την ιδια μερα γιατι θα ξεραθουν!!!!

ΣΚΟΡΔΟΤΥΡΟΨΩΜΟ

Εικόνα
ΥΛΙΚΑ 500 αλευρι για ολες τις χρησεις 1 φακελακι μαγια 2 κγ ζαχαρη 1/4 κουπας νερο 3 κσ καλαμποκελαιο 100γρ τριμμενη φετα 2 σκελιδες σκορδο 100γρ γραβιερα 6 κσ βουτυρο                         ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Βαλτε στο μπολ το αλευρι την μαγια και την ζαχαρη ,προσθετουμε το νερο το λαδι και χτυπαμε εως οτου σχιματιστει μια ζυμη να κολλαει στα χερια.Σε ενα μπολ που το εχουμε αλειψει καλα με λαδι τοποθετουμε την ζυμη.Την αφηνουμε να σταθει για μια ωρα.Κοβουμε 6 μπαλακια απο την ζυμη.Ανακατευουμε τα τυρια με το σκορδο και ανοιγουμε καθε μπαλακι με τον μπλαστη και τοποθετουμε μια κουτλια γεμιση τα κλεινουμε σαν μπουγκακια και τα παταμε απο πανω να κολλησουν.Τα αφηνουμε να φουσκωσουν για μιση ωρα και ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 180 βαθμους για 30 λεπτα εως οτου ροδισουν.ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!                                                                                                        

ψωμακια κολοκυθας

Εικόνα
ΥΛΙΚΑ 3,5 κουπες αλευρι για ολες τις χρησεις 1 κγ αλατι 1κγ μαγια 1 κγ δεντρολιβανο λιγη ριγανη 2 κγ μελι 1/4 κουπας ελαιολαδο 1 κουυπα ζεστο πουρε κολοκυθας 2/3κοπας το ζουμι κολοκυθας           ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Σε ενα μπολ ανακατεψτε το αλευρι με το αλατι, την μαγια και τα ξερα μυρωδικα.Προσθεστε το μελι ,το λαδι,τον πουρε και το ζουμι απο την κολοκυθα.μην προσθεσετε ολο το ζουμι μεμιας,αλλα σε δοσεις για να δειτε ποσο θα χρειαστει.ζυμωστε τα υλικα σας για 10 λεπτα ωσπου να γινει μια ζυμη μαλακια.Καλυψτε με μια πετσετα και αφηστε την ζυμη να σταθει για 2 ωρες.Μολις φουσκωσει πατηστε την να ξεφουσκωσει και κοψτε απο την ζυμη μπαλιτσες στο μεγεθος μανιταριου.βαλτε τα ψωμακια σας σε καλα λαδομενο ταψακι και αφηστε τα να φουσκωσουν.Ψηστε τα στους 180 βαθμους για 25 με 30 λεπτα μεχρι να ροδισουν.Μπορειτε να τα ανοιξετε και να τα σερβιρετε με ζαμπον,γαλοπουλα ,κασερι μαγιονεζα η μουσταρδα η ντοματα!!!!!!!καλη σας ορεξη!!!!!!

τσιμουρ

Εικόνα
Τσιμούρ Συστατικά • λάδι • 3-4 φέτες ψωμί (κατά προτίμηση προηγούμενης μέρας) • 2-3 αυγά • λίγο γάλα • αλάτι • πιπέρι • γιαούρτι • κόκκινο γλυκό πιπέρι Οδηγίες 1. Καίμε το λάδι, που πρέπει να καλύπτει τον πάτο του τηγανιού. 2. Στο μεταξύ χτυπάμε τα αυγά, το γάλα, το αλάτι και το πιπέρι. 3. Στο ζεστό λαδι προσθέτουμε το ψωμί, το οποίο το εχούμε κόψει σε μπουκίτσες και το ροδίζουμε. 4. Προσθέτουμε το μείγμα του αυγού και ανακατεύουμε να παει σε ολα τα κομμάτια ψωμιού. 5. Τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν από έξω και να είναι μαλακά από μέσα. 6. Σερβίρουμε πασπαλισμένα με κόκκινο πιπέρι και το γιαούρτι ως συνοδευτικό.

τσιριχτα ποντιακη συνταγη

Εικόνα
Τσιριχτά Συστατικά 2 ποτηρια αλευρι 1 κουταλακι μαγια 1 κουταλακι λαδι για το τηγανισμα Εκτελεση: Διαλυουμε την μαγια με χλιαρο νερο.Προσθετουμε το αλευρι και ριχνουμε σιγα-σιγα χλιαρο νερο μεχρι να γινει σφικτος ο χυλος.Βαζουμε λαδι να καψει σε ενα τηγανι και παιρνοντας χυλο με το κουταλι το ριχνουμε στο λαδι. Το αφηνουμε να κοκκινισει.Σερβιρονται πασπαλισμενα με μελι ή ζαχαρη

περεκ στο τηγανι

Εικόνα
πιτες περεκ θα βρειτε σε καταστηματα με ποντιακα προιοντα δοκιμαστε την αξιζει τον κοπο!!!!! Υλικά 3 φύλλα περέκ 100 γραμμάρια λάδι ή 100 γραμμάρια βούτυρο 500 γραμμάρια τυρί Εκτέλεση Βάζουμε το τηγάνι στη φωτιά έτσι ώστε να κάψει και προσθέτουμε λίγο βούτυρο. Αφού έχουμε βρέξει λίγο το πρώτο φύλλο έτσι ώστε να μαλακώσει το βάζουμε στο τηγάνι για να ψηθεί από την μια μεριά. Αφού ψηθεί το γυρίζουμε και από την άλλη και προσθέτουμε το τυρί ή το παραδοσιακό κεφαλοτύρι. Tο σκεπάζουμε με το επόμενο φύλλο το οποίο επίσης έχουμε βρέξει και το γυρνάμε για να ψηθεί ακολουθώντας την ίδια διαδικασία. Αυτό το κάνουμε και στο τελευταίο φύλλο και έτσι κάνουμε μια απλή πίτα την οποία την βγάζουμε από το τηγάνι και την τοποθετούμε σε ένα πιάτο. Το περέκ είναι έτοιμο για φάγωμα.

ποντιακα πεινιρλι

Εικόνα
ΥΛΙΚΑ 1 κιλο αλευρι για ολες τις χρησεις 2,5 κσ μπεικιν μπαουτερ 1 κουταλακι αλατι 8 φετες ζαμπον 2μικρες ντοματες 500 γρ κασερι 6 κγ βουτυρο ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Kοσκινίζετε μαζί το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι. Προσθέτετε νερό και ζυμώνετε σε σφιχτή ζύμη. Την σκεπάζετε και την αφήνετε να «ξεκουραστεί» για μια ώρα περίπου. Κόβετε στη μέση κατά μήκος το ζαμπόν και σε φέτες τις ντομάτες. Μοιράζετε τη ζύμη σε 6 μέρη. Ανοίγετε κάθε κομμάτι ζύμης σε οβάλ σχήμα και ανασηκώνετε γύρω – γύρω τις άκρες. Η ζύμη θα πάρει σχήμα που θυμίζει βαρκούλα. Βάζετε στο εσωτερικό της βαρκούλας από ένα κουταλάκι βούτυρο, 3 κομμάτια ζαμπόν, μερικές φέτες ντομάτας και καλύπτετε με φέτες κασέρι. Συνεχίζετε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Βάζετε τα πεϊνιρλί σε βουτυρωμένο ταψί και τα ψήνετε σε προθερμασμένο στους 200 βαθμούς φούρνο, μέχρι να ψηθεί η ζύμη (περίπου 35 με 40 λεπτά).

πιτακια κεσαντιγιας!!!!

ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΘΑ ΤΑ ΛΑΤΡΕΨΟΥΝ Κοψτε ενα φυλλο ζυμης κουρου(εχουμε μαθει σε παλιοτερες αναρτησεις πως την κανουμε) σε 9 τετραγωνα κομματια.Για να φτιαξετε την γεμιση ανακατεψτε φρεσκα κρεμμυδακια ψιλοκομμενα και τα σοταρετε με ενα κουταλακι μαργαρινη με μια κουπα με τυρια της αρεσκειαςσας.Αν θελετε μαζι με τα κρεμμυδακια σοταρετε και πιπερια φλωρινης του ταιριαζει τελεια.Μοιραστε την γεμιση στα κομματακια φυλλου και κλειστε τα σαν φακελακι αλειφοντας ενα κροκο αυγου.Ψηστε τα στους 180 βαθμους περιπου για 25 με 30 λεπτα.Αν θελετε φυλαξτε στην καταψυξη και ψηστε τα αλλη στιγμη.Καλη επιτυχια!!!!!

γαλλικη μπαγκετα

Εικόνα
ΥΛΙΚΑ 3 κουπες αλευρι για ολες τις χρησεις 2 κγ μαγια 1 κγ ζαχαρη 2 κγ αλατι 2 κσ λαδι 2 κουπες νερο 3 κουπες αλευρι δυνατο 1 ασπραδι αυγο 2 κγ νερο και λιγο σουσαμι                                    ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Στο μπολ του μιξερ ανακατεψτε το αλευρι για ολες τις χρησεις με την μαγια,τη ζαχαρη και το αλατι.Προσθεστε το λαδι και το νερο κι ανακατεψτε με το γατζο ζυμωματος ωσπου το μειγμα να γινει λειο.Συνεχιστε το ζυμωμα για 8 λεπτα περιπου.Αδειαζετε τη ζυμη σε αλευρωμενη επιφανεια και πλαστε τη σε μια μπαλα.Λαδωστε ενα μεγαλο μπολ και βαλτε μεσα τη ζυμη.Αλειψτε την επιφανεια της με λιγο λαδι και καλυψτε το μπολ με πλαστικη μεμβρανη.Αφηστε τη ζυμη να φουσκωσει 2 ωρες ,ωσπου να διπλασιαστει σε ογκο.Πατηστε τη ξεφουσκωσει και αφηστε την να φουσκωσει και παλι.Χωριστε τη ζυμη σε τρια ισα μερη.Ανοιξτε το καθενα σε παραλληλογραμμο και τυλιξτε τα απο την μακρια πλευρα σχηματιζοντας 3 σφιχτα ρολα.Πλαστε τα με τις παλαμες σαςνα μακρυνουν τοσο,οσο ειναι η μακρια πλευρα του ταψιου σας.Λ