Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Απριλίου 23, 2012

ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ

Εικόνα
ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ! !ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΝΑ ΤΑ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΛΙΧΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΑΠΟ ΑΛΛΑ ΓΛΥΚΑ. ΥΛΙΚΑ 1κιλο αλευρι για ολες τις χρησης 2 φακελακια μαγια 1 κουπα ζαχαρη 150γρ λιωμενο βουτυρο 1κουπα γαλα χλιαρο 7 αυγα 4κγμαχλεπι 2κγ μαστιχα λιγο αλατι και ξυσμα απο ενα πορτοκαλι                                ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Δυαλυουμε την μαγια σε λιγο χλιαρο γαλα.Προσθετουμε μιση κουπα αλευρι και ανακατευουμε το μιγμα και το αφηνουμε σκεπασμενο για 30 λεπτα.Σε ενα μπολ χτυπαμε τα 6 αυγα και προσθετουμε την ζαχαρη,το αλατι,το μαχλεπι,την μαστιχα ,το ξυσμα και το μειγμα μαγιας.Προσθετουμε το αλευρι και ζυμωνουμε μεχρι να πετυχουμε μια λεια ζυμη.Ζεσταινουμε το βουτυρο,το παιρνουμε με τα χερια μας και το βαζουμε στην ζυμη την οποια την διπλωνουμε χωρις να ζυμωνουμε.Αυτο το κανουμε μεχρι να απορροφηθει ολο το βουτυρο.Σκεπασουμε την ζυμη μας για μιαμιση ωρα μεχρι να διπλασιαστει σε ογκο,την αφηνουμε σε ζεστο με

ΨΩΜΙ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ

Εικόνα
ΥΛΙΚΑ 4 κιλα αλευρι σκληρο 1 κιλο προζυμι 1 κσ αλατι νερο οσο παρει                      ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Βαζουμε το αλευρι μας σε μια σκαφη και κανουμε μια λακουβιτσα και ριχνουμε το προζυμι μας και το αλατι και προσθετουμε σιγα σιγα το νερο το χλιαρο νερο μην το ξεχναμε.Αρχιζουμε το ζυμωμα αν η ζυμη μας ειναι αραιη προσθετουμε αλευρι αν ειναι σφιχτη νερακι.Πρεπει να ζυμωνουμε τουλαχιστον για 20 λεπτα για να απελευθερωθει η γλουτενη.Οταν η ζυμη μας ειναι πια ετοιμη δηλαδη μια αφρατη ζυμη κοβουμε και κραταμε ενα κομματακι για το προζυμι για την επομενη φορα.Κοβουμε (αν η ζυμη εχει πετυχει δεν θα κολλαει και το μαχαιρι θα κοβει ευκολα το ζυμαρι) την ζυμη μας και ξανα ζυμωνουμε με λιγο αλευρι για να μην κολλαει,φτιαχνουμε καρβελακια στο επυθημητο μεγεθος .βαζουμε σε ζεστο μερος τα καρβελια μας και τα σκεπαζουμε με κουβερτες για 3 ωρες.προθερμενουμε τον φουρνο μας στους 200 βαθμους και ψηνουμε τα καρβελια μας για 25 λεπτα και μετα χαμηλωνουμε στους 180και ψηνουμε για αλλα 20 λεπτα.καλη

ΠΡΟΖΥΜΙ

ΠΡΟΖΥΜΙ ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΩΡΑΙΟ ΨΩΜΑΚΙ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΖΥΜΙ?ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Ανακατευουμε ενα ποτηρι αλευρι με μισο ποτηρι νερο και πλαθουμε πολυ καλα ωστε να γινει η ζυμωσει και να απλωθει η γλουτενη(μπορουμε να προσθεσουμε μερικες σταγονες λεμονι για βοηθηθη η ζυμωση)το σκεπαζουμε καλα σε σημειο που δεν εχει ρευματα και σε 2 μερες ξανα προσθετουμε νερο και αλευρι.Επαναλαμβανουμε την διαδικασια αλλες 2 φορες.Το προζυμι μας ειναι ετοιμο. βαζουμε το προζυμι μας σε λαδωμενο καλα σκευος και το τοποθετουμε στο ψυγειο συντηρηται  για μια βδομαδα!!!!!!!ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΤΙ ΛΕΤΕ?

ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΣΟΥΔΑΚΙΑ

Εικόνα
ΚΑΙ ΕΝΑ ΩΡΑΙΟ ΓΛΥΚΑΚΙ?ΜΕ ΖΥΜΗ ΥΛΙΚΑ Βαζουμε σε μια κατσαρολα 125γρ γαλα125 γρ νερο110 γρ βουτυρο τεμαχισμενο,1 κουταλια γλυκου αλατικαι μια κουταλια γλυκου ζαχαρη.Τα βαζουμε σε μετρια φωτια και μολις αρχισει ο βρασμος ριχνουμε 140 γρ αλευρι για ολες τις χρησεις και ανακατευουμε για 5 λεπτα.Αδειαζουμε το μειγμα στο καδο του μιξερ και το αφηνουμε να κρυωσει σκεπασμενο να μην ξεραθει.Μετα χτυπαμε σε χαμηλη ταχυτητα ,προσθετοντας σταδιακα 5 αυγα,μεχρι να γινει μια λεια μαλακια ζυμη.Σε μια βουτυρωμενη λαμαρινα σχηματιζουμε με ενα κορνε σουδακια αφηνοντας αποσταση μεταξυ τους.Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο για περιπου 25 με 30 λεπτα οχι στον αερα.στους 200 βαθμους,μεχρι να φουσκωσουν και να χρυσισουν.Μπορουμε αν θελουμε να τα βαλουμε στην καταψηξη διατηρουνται πολυ καλα.           ΑΥΤΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΠΑΡΛΙΑΡΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΦΟΒΕΡΗ!!!!!!

φοκάτσα ιταλικό ψωμάκι μμμμμμ τέλειο

Εικόνα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Ετοιμάζετε τη ζύμη για πίτσα, την πλάθετε σε τέσσερις πίτες (παραδοσιακά η φοκάτσια είναι ορθογώνια, όμως και γίνεται και στρογγυλή). Μπήγετε ένα κοφτερό μαχαιράκι σε πολλά σημεία σε όλη την επιφάνεια της πίτας, σε βάθος 1 περίπου εκατοστού (για να μη φουσκώσει). Πριν τις ψήσετε (σε προθερμασμένο φούρνο και ταψί, όπως περιγράφεται στη βασική συνταγή) ραντίζετε την καθεμιά με 1 κουταλιά ελαιόλαδο και το απλώνετε να πιάσει σε όλη την επιφάνειά τους, σκορπάτε απάνω το δεντρολίβανο (αν θα βάλετε) και τις πασπαλίζετε με την παρμεζάνα.    Υλικά (για 4 πίτες): 1 δόση ζύμης για πίτσα και φοκάτσια (βασική συνταγή), 2 κουταλάκια ψιλοκομμένο δεντρολίβανο (προαιρετικά), 4 κουταλιές ελαιόλαδο, 4 κουταλιές τριμμένη παρμεζάνα

ΖΥΜΗ ΜΠΡΙΟΣ

ΥΛΙΚΑ 1 κιλο αλευρι 70 γρ μαγια 700ml γαλα χλιαρο 2 φλ ελαιολαδο αλατι πιπερι λιγη ζαχαρη                                        ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Βαζουμε σε ενα μπολ το χλιαρο γαλα και διαλυουμε την μαγια στην συνεχεια ριχνουμε το ελαιολαδο και το αλατι,το πιπερι και την ζαχαρη.Ανακατευουμε καλα και στην συνεχεια ριχνουμε το αλευρι σιγα σιγα μεχρι να γινει μια μαλακια ζυμη.Την αφηνουμε να ξεκουραστει να φουσκωσει για μια ωρα.Οταν φουσκωσει μπορουμε να την χρησιμοποιησουμε οπως θελουμε συνηθως ειναι πολυ ωραια για κλειστη πιτσα καλτσονε!!!!!!!!!

ΤΥΡΕΝΙΕΣ ΜΑΡΑΘΕΝΙΕΣ ΚΙΜΩΛΟΥ

Εικόνα
Οπως ξερετε αυτος ο μηνας ειναι αφιερωμενος στις ζυμες και τα ψωμια!!!!!.Ετσι και εγω θα σας δωσω αλλη μια συνταγη απο την ομορφη κιμωλο το νησι του αντρουλη μου!!!! ΥΛΙΚΑ Για την ζυμη 1 ποτηρι ελαιολαδο λιγο αλατι νερο ζεστο οσο χρειαστει (περιπου ενα ποτηρι του νερου) 1 κιλο αλαυρι για ολες τις χρησεις ΓΕΜΙΣΗ 1 κιλο φρεσκο μανουρι 5 αυγα αλατι πιπερι                                              ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Βαζουμε σε ενα μπολ το αλευρι και κανουμε μια λακουβιτσα προσθετουμε το αλατι και το ελαιολαδο και διαδοχικα το νερακι.Μολις η ζυμη μας ερθει στο επιθυμητο αποτελεσμα δηλαδη μια ωραια μαλακια ζυμη την σκεπαζουμε και την αφηνουμε να ξεκουραστει.Στην συνεχεια σε ενα αλλο μπολ,τριβουμε με τα χερια μας το τυρι και προσθετουμε τα αυγα μας και μετα το αλατακι και το πιπερι,αν θελαουμε να κανουμε μαραθενιες ριχνουμε στο μισο μειγμα και μαραθο.Περνουμε το ζυμαρακι μας και κοβουμε μπαλιτσες.τις ανοιγουμε με τον μπλαστη οχι πολυ οσο ειναι ενα πιατακι του γλυκου.Προσθετουμε την γ