Παρασκευή, 20 Απριλίου 2012

αλευροπιτα

Ανακατευουμε σε ενα μπολ το ελαιολαδο με το τσιπουρο το νερο και τα αυγα ανακατευουμε μετα προσθετουμε το αλατι το πιπερι και την μιση φετα.Σιγα σιγα το αλυρι μας μεχρι το μειγμα μας να γινει σαν μειγμα για κεικ ρευστη.βουτυρωνουμε και αλευρωνουμε ενα ταψακι και ριχνουμε το μειγμα μας ανακατευουμε το αυγο και το νερο και πασπαλιζουμε το μειγμα μας ριχνουμε την υπολοιπη φετα και στην συνεχεια ριχνουμε και το ελαιολαδο.Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο 170 βαθμους για μια ωρα!!!!

                                                    ΥΛΙΚΑ
500γρ αλευρι για ολες τις χρησεις
3 αυγα
ενα σφινακι ελαοιλαδο  
2 κσ τσιπουρο
Zagoritiki-aleuropita-tis-filiws2κγ αλατι
400γρ φετα
πιπερι
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΑ
1 αυγο 2κγ νερο και λιγο ελαιολαδο            
















                                    

κριτσινια κανελας

ΥΛΙΚΑ
1 πακετο φυλλο σφολιατας
2 κσ μαυρη ζαχαρη
1/2κσ κανελα

                              ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαινουμε τον φουρνο μας.Απλωνουμε το ενα φυλλο σφολιατας στο μπαγκο και το αλειφουμε με βουτυρο .Παιρνουμε το αλλο φυλλο και το αλειφουμε και αυτο με βουτυρο και το πασπαλιζουμε με την ζαχαρη και την κανελα κολαμε τα δυο φυλλα το ενα πανω στο αλλο σαν σαντουιτς και κοβουμε σε λωριδες.Παιρνουμε καθε λωριδα και τις στριβουμε τις τοποθετουμε σε ενα ταψακι και ψηνουμε 15 λεπτα στους 180 βαθμους.Σερβιρονται κρυα!!!!!!!

βασικη ζυμη για ταρτες

ΥΛΙΚΑ
250γρ αλευρι μαλακο
150 γρ βουτυρο σε κομματακια (τετραγωνακια)
1κγ αλατι
1κγ ζαχαρη
1 αυγο
2κσ γαλα κρυο
                                 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Πάνω στην επιφάνεια που θα δουλέψουµε τη ζύµη αφήνουµε για λίγη ώρα µία σακούλα γεµάτη µε πάγο ώστε να παγώσει. Κοσκινίζουµε το αλεύρι µε το αλάτι σε λοφάκι. Κάνουµε λακκούβα µε τα δάχτυλά µας. Βάζουµε µέσα το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι και το αυγό. Με τα ακροδάχτυλα τα ανακατεύουµε να ενωθούν λίγο λίγο και γύρω γύρω παίρνουµε το αλεύρι µέσα στα υλικά µέχρι να γίνει σαν βρεγµένη άµµος. Προσθέτουµε το γάλα και αρχίζουµε να ενώνουµε τη ζύµη. Όλα αυτά γίνονται µε γρήγορες κινήσεις. Ανάλογα µε τη θερµοκρασία ή την ξηρότητα του αλευριού µπορεί η ζύµη να χρειαστεί λίγο παραπάνω υγρό. Με την παλάµη σπρώχνουµε, ανοίγοντας-απλώνοντας, τη ζύµη στον πάγκο. Τη µαζεύουµε πίσω και επαναλαµβάνουµε 2-3 φορές µέχρι να είναι απαλή η υφή της. Δίνουµε στη ζύµη σφαιρικό σχήµα και την τυλίγουµε µε µεµβράνη. Την αφήνουµε στο ψυγείο τουλάχιστον για 30΄. Όσο περισσότερο παγώσει τόσο πιο σωστά θα ανοίξει και δεν θα συρρικνωθεί κατά τη διάρκεια του ψησίµατος. Διατηρείται για 4-5 ηµέρες στο ψυγείο ή για 2 µήνες στην κατάψυξη, αρκεί να την ξεπαγώσουµε από την προηγούµενη µέρα στη συντήρηση του ψυγείου.καλη επιτυχια!!!!

ζαμπονοτυροπιτα ολα τα λεφτα

ΥΛΙΚΑ
250 γρ κασερι
250γρ γραβιερα
250γρ εμενταλ
250γρ φετα
250 γρ ζαμπον
1 πακετο φυλλο κρουστας(η την βασικη συνταγη ζυμης)
1 λιτρο γαλα
5 αυγα
πιπερι
3 κσ βουτυρο

                                                 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
ZabonotyropitaΤριβουμε τα τυρια μας στον χοντρο τριφτη και τα βαζουμε σε ενα μπολ.Προσθετουμε το ζαμπον και το πιπερι.Βουτυρωνουμε ενα ταψι και βαζουμε κατω τα πρωτα 5 φυλλα αφου τα βουτυρωνουμε ενα ενα καθε φορα που τα βαζουμε.Αδειαζουμε ολοι την γεμιση και προσθετουμε τα υπολοιπα 5 φυλλα βουτυρωμενα,χτυπαμε τα αυγα με το γαλα και τα περιχυνουμε πανω απο την πιτα μας.Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 180 βαθμους για μια ωρα περιπου.Αν δειτε να φουσκωνει πολυ μην φοβηθητε θα γινει μια τελεια αφρατη!!!!!!!!
 

ΤΥΡΟΠΙΤΕΣ ΜΕ ΦΡΕΣΚΟ ΔΥΟΣΜΟ

                    ΥΛΙΚΑ
2/3 φλ ελαιολαδο
2/3 φλ λευκο κρασι
1/2κγ ζαχαρη
1 κγ αλατι
πιπερι
4 κσ κεφαλοτυρι η παρμεζανα
500 γρ αλευρι που φουσκωνει μονο του
ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ
300γρ φετα
200γρ ανθοτυρο
2 κσ δυοσμο
2 αυγα
πιπερι
σουσαμι για πασπαλισμα

                                   ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σενα μπολ βαζουμε το ελαιολαδο ,το κρασι τη ζαχαρη,το αλατι,το πιπερι,και το τυρι.Τα ανακατευουμε με συρμα.Λιγο λιγο ριχνουμε το αλευρι και ανκατευουμε
με κουταλι την μαζευουμε σε μπαλακαι την ζυμωνουμενα ενωθει.Ηζυμη δεν πρεπει να κολλαεο στα χερια αλλα ναειναι λαδερι.Την βαζουμε σε μπολ,την σκεπαζουμε καλα και την αφηνουμε να ξεκουραστει για μιση ωρα.Σε ενα μπολ βαζουμε τα τυρια θρυματισμενα το δυοσμο και το πιπερι και τα αυγα.Με ενα κουταλι ανακατευουμε καλα την γεμιση.Χωριζουμε την ζυμη σε 25 μεροι κανουμε μπαλακια και με την βοηθεια ενος μπλαστη ανοιγουμε φυλλαρακια,τοποθετουμε ενα κουταλακι του γλυκου απο την γεμιση στην μεση ,βρεχουμε με λιγο νερο τα γυλλαρακια γυρω γυρω και κλεινουμε σαν μισιφεγγαρο.τα αλειφουμε με ελαιολαδο πασπαλιζουμε με σουσαμι.Τις αραδιαζουμε σε μια λαμαρινα και ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 180 βαθμους και ψηνουμε για μιση ωρα!!!!!!καλη ορεξη

λυχναρακια κρητης


Υλικά:
 2 κιλά αλεύρι
 20 γρ. μαγιά μπύρας
 1 φλυτζάνι γάλα
1 φλυτζάνι βούτυρο
 1 φλυτζάνι ζάχαρη
 1/2 φλυτζάνι λάδι
 4 αυγά
 νερό (όσο σηκώσει για να γίνει μια μέτρια ελαστική ζύμη)

Για τη γέμιση:
 1 κιλό μυζήθρα ανάλατη
4 αυγά
1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
 1 κουταλάκι γλυκού δυόσμο ψιλοκομμένο
 λίγη κανέλα

Προετοιμασία:
Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι, το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε. Χτυπάμε και τα αυγά και τα προσθέτουμε στο μίγμα. Διαλύουμε τη μαγιά στο γάλα και την προσθέτουμε και αυτή με το γάλα στο μίγμα.. Ρϊχνουμε το αλεύρι σιγά σιγά μαζί με το νερό και κάνουμε μία ζύμη μέτρια. Αφήνουμε λίγο να φουσκώσει και ετοιμάζουμε τη γέμιση. Ανακατεύουμε τη μυζήθρα, τα αυγά, τη ζάχαρη, το δυόσμο και την κανέλα. Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλα πάχους μισού εκατοστού και τα κόβουμε σε κύκλους με ένα πιατάκι του καφέ. Στη μέση κάθε κύκλου βάζουμε ένα κουταλάκι γέμιση και κλείνουμε γύρω γύρω από τις άκρες χωρίς να καλύψουμε τη γέμιση που είναι στη μέση, δίνοντας σχήμα αστεριού.Τα βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψάκι, τα αλείφουμε με χτυπημένα αυγά, τα πασπαλίζουμε με κανέλα και ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν
Kalitsounia1

καλτσουνια (ρεθυμνου)

ΥΛΙΚΑ
Για τα φυλλα
6 φλ αλευρι
1/2 φλ γαλα
3 κγ λαδι
2 αυγα
νερο
αλατι

Για την γεμιση
1/2 κιλο μυζηθρα
1/2κιλο ανθοτυρο
3 αυγα
1 κγ δυοσμο
σουσαμι για το πασπαλισμα
                              ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βαζετε σε λεκανη το αλευρι με λιγο αλατι .Ριχνετε το λαδι,το γαλα,τα αυγα χτυπημενα το νερο λιγο λιγο και τα ζυμωνετε,μεχρι η ζυμη να γινει σφιχτη.Ανοιγετε τη ζυμη με τον πλαστη σε φυλλα.Με ενα ποτηρι σχηματιζετε σε καθε φυλλο δισκους 7 εκ.Βαζετε σε μια λεκανη τη μυζηθρα το ανθοτυρο λιωμενο με ενα πιρουνι τα τρια αυγα χτυπημενα το δυοσμο και τα ανακατευετε καλα.Παιρνετε ενα ενα τους δισκους και ροποθετητε μια κουταλια απο το μειγμα και τους κλεινετε σε σχημα μισοφεγγαρου.Βαζετε τα καλτσουνια σε ταψι αλειμμενο με λαδι τα αλειφετε με το αυγο,πασπαλιζετε με σουσαμι και τα ψηνετε στους 180 βαθμους για 30 λεπτα.                             

ελιοψωμο (ροδος)

αυτος ο μηνας ειναι αφιερωμενος στις ζυμες και ψωμια!!
      ΥΛΙΚΑ
2 κιλα αλευρι σκληρο
600ml ελαιολαδο
2 μεγαλα κρεμμυδια ψιλοκομενα
300 γρ ελιες ζουπες
50 γρ αλατι
100 γρ σουσαμι

 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Με 250 γρ αλευρι και 100ml χλιαρο νερο φτιαχνω το προζυμι.Το βαζω σε ενα μπολ,το σκεπαζω με μια βρεγμενη πετσετα και το αφηνω για 2 ημερες στο ψυγειο.Οκτω ωρες πριν ζυμωσω ,το βγαζω απο το ψυγειο για να αποκτησει θερμοκρασια περιβαλλοντος.Σε ενα μεγαλο μπολ βαζω το υπολοιπο αλευρι.Ανοιγω μια λακκουβιτσα στη μεση,βαζω μεσα το προζυμι και αρχιζω να τα ζυμωνω μαζι με το λαδι.Κατοπιν ριχνω το σοταρισμενο κρεμμυδι,τις ελιες,το χοντρο αλατι και ζυμωνω καλα.Πανω σε αλευρωμενη επιφανεια,κοβω τη ζυμη σε κιμματια και την πλαθω σε μικρα ψωμια.Πασπαλιζω με το λευκο σουσαμι και το σκεπαζω με μια βρεγμενη πετσετα.Τα αφηνω μεχρι να φουσκωσουν.ψηνω σε προθερμασμενο φουρνο στους 160 βαθμους για 1 ωρα και 15 λεπτα.


tips:Για πιο εντυπωσιακο αποτελεσμα χρησιμοποιω 2 με 3διαφορετικες ποικιλιες ελιας,τις οποιες τις τηγανιζω με λιγο σκορδο και μια καυτερη πιπερια.Επιπλεον μπορω να χρησιμοποιησω και 100γρ πολτο ελιας στο ζυμαρι!!!!!

πανευκολη πιτσα ρολο

Paneukoli-pitsa-rolo    ΥΛΙΚΑ                                    
ΓΕΜΙΣΗ
  • ½ φλ. τσαγ. σάλτσα ντομάτας (στεγνή, χωρίς πολύ ζουμί)
  • 4 φέτες ζαμπόν
  • 2 φλ. τσαγ. τριμμένη μοτσαρέλα (ή άλλο κίτρινο τυρί)
  • 1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 2 κσ βουτυρο
    ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ
    1 ποτηρι χλιαρο γαλα
    μισο κγ θυμαρι
    κισο κγ ριγανη
    μισο κγ αλατι
    μισοκγ ζαχαρη
    2 μιση φλ αλευρι που φουσκωνει μονο του
                                              ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ


    1. Πρώτα ετοιμάζουμε τη ζύμη: σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, κάνουμε μία λακκούβα και ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη, το αλάτι, τη ρίγανη και το θυμάρι. Προσθέτουμε τη μαργαρίνη και λίγο-λίγο ρίχνουμε το χλιαρό γάλα. Με ένα κουτάλι αρχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι η ζύμη να μαζευτεί σε μπάλα. Σε αυτό το σημείο θα κολλάει λίγο.
    2. Παίρνουμε λίγο αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να είναι εύπλαστη και να μην κολλάει πια στα χέρια. Σε αλευρωμένη επιφάνεια την ανοίγουμε με πλάστη σε χοντρό, μακρόστενο φύλλο (30-40 εκατοστά).3. Αλείφουμε το φύλλο με τη σάλτσα, απλώνουμε πάνω το ζαμπόν ψιλοκομμένο, το τυρί και την πιπεριά. Το τυλίγουμε σε σφιχτό ρόλο και με κοφτερό μαχαίρι το κόβουμε σε 14 φέτες.4. Με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω αραδιάζουμε τα κομμάτια σε λαδωμένο (καλύτερα αντικολλητικό) σκεύος. Ψήνουμε την πίτσα στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου 30΄. Αν η σάλτσα μας είναι αραιή, προσθέτουμε λίγη φρυγανιά ώστε να ρουφήξει τα πολλά υγρά.ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΗΝ!!!