ελιοψωμο (ροδος)

αυτος ο μηνας ειναι αφιερωμενος στις ζυμες και ψωμια!!
      ΥΛΙΚΑ
2 κιλα αλευρι σκληρο
600ml ελαιολαδο
2 μεγαλα κρεμμυδια ψιλοκομενα
300 γρ ελιες ζουπες
50 γρ αλατι
100 γρ σουσαμι

 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Με 250 γρ αλευρι και 100ml χλιαρο νερο φτιαχνω το προζυμι.Το βαζω σε ενα μπολ,το σκεπαζω με μια βρεγμενη πετσετα και το αφηνω για 2 ημερες στο ψυγειο.Οκτω ωρες πριν ζυμωσω ,το βγαζω απο το ψυγειο για να αποκτησει θερμοκρασια περιβαλλοντος.Σε ενα μεγαλο μπολ βαζω το υπολοιπο αλευρι.Ανοιγω μια λακκουβιτσα στη μεση,βαζω μεσα το προζυμι και αρχιζω να τα ζυμωνω μαζι με το λαδι.Κατοπιν ριχνω το σοταρισμενο κρεμμυδι,τις ελιες,το χοντρο αλατι και ζυμωνω καλα.Πανω σε αλευρωμενη επιφανεια,κοβω τη ζυμη σε κιμματια και την πλαθω σε μικρα ψωμια.Πασπαλιζω με το λευκο σουσαμι και το σκεπαζω με μια βρεγμενη πετσετα.Τα αφηνω μεχρι να φουσκωσουν.ψηνω σε προθερμασμενο φουρνο στους 160 βαθμους για 1 ωρα και 15 λεπτα.


tips:Για πιο εντυπωσιακο αποτελεσμα χρησιμοποιω 2 με 3διαφορετικες ποικιλιες ελιας,τις οποιες τις τηγανιζω με λιγο σκορδο και μια καυτερη πιπερια.Επιπλεον μπορω να χρησιμοποιησω και 100γρ πολτο ελιας στο ζυμαρι!!!!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΡΑΒΑΝΙ ΜΕ ΙΝΔΟΚΑΡΥΔΟ

TUTMANIK (ΤΥΡΟΨΩΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ)

ΜΠΑΤΣΙΝΑ (ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΟΛΟΚΥΘΑ)