Παρασκευή, 4 Μαΐου 2012

ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΚΛΑΣΙΚΟΣ

ΥΛΙΚΑ
6 μελιτζανες φλασκες
ελαιολαδο για το τηγανισμα
700γρ κιμας μοσχαρισιος
1κρεμμυδι μεγαλο ξερο τριμμενο στον τριφτη
1 ποτηρακι του κρασιου λευκο κρασι
1 φλυτζανι βουτυρο
2κσ πελτες ντοματας
5 κοκκους μπαχαρι
2 φυλλα δαφνης
1κγ κανελα
αλατι και πιπερι
ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΕΣΑΜΕΛ
6 κουτ σουπας βουτυρο
8κουτ σουπασ αλευρι
1 λιτρο γαλα
μια πρεζα μοσχοκαρυδο
1 φλυτζανι κεφαλοτυρι τριμμενο
αλατι και πιπερι

Κοβουμε τις μελιτζανες σε φετες παχους 1 εκατοστο τις αλατιζουμε και τις βαζουμε σε ενα σουρωτηρη για περιπου 30 λεπτα.Τις ξεπλενουμε και τις στυβουμε με τα χερια μας να φυγουν τα πολλα νερα.Τις στεγνωνουμε και τις τηγανιζουμε σε αφθονο λαδι μεχρι να ροδισουν.Τις ακουμπαμε πανω σε απορροφητικο χαρτι για να φυγουν τα πολλα λαδια.Σε ενα μεγαλο τηγανι ζεσταινουμε το βουτυρο και  σοταρουμε το κρεμμυδι.Ριχνουμε τον κιμα και ανακατευουμε συνεχεια.Σβηνουμε με το λευκο κρασι και ριχνουμε τον πελτε ντοματας το μπαχαρι την κανελα τα δαφνοφυλλα το αλατι και το πιπερι.νακατευουμε και τα μαγειρευουμε μεχρι να τραβηξουν τα ζουμια τους.Τον αφηνουμε να κρυωσει.Ετοιμαζουμε την μπεσαμελ.Ζεσταινουμε το βουτυρο σε μια κατσαρολα και στην συνεχεια το αλευρι και το σοταρουμε μεχρι να ψιλο ροδισει.Προσθετουμε το γαλα και ανακατευουμε συνεχως μεχρι να πηξει και να γινει μια σαλτσα λεια.Αποσυρουμε απο την φωτια και προσθετουμε το μοσχοκαρυδο το αλατι και στην συνεχεια το κεφαλοτυρι οχι ολο κραταμε λιγο για να πασπαλισουμε την μπεσαμελ πριν την βαλουμε στο φουρνο.Στρωνουμε τις μισες μελιτζανες και αδειαζουμε τον κιμα να παει παντου.Προσθετουμε τις υπολοιπες μελιτζανες και στην συνεχεια ολοι την μπεσαμελ και στο τελος το λιγο κεφαλοτυρι  που κρατησαμε.Ψηνουμε στους 180 βαθμους για μια ωρα περιπου.Σερβιρουμε κρυο για να μην μας διαλυωνται τα κομματια του μουσακα καλη επιτυχια.

tips:Mπορουμε αν θελουμε να προσθεσουμε και μια στρωση πατατες τηγανιτες φλατ κομμενες.Μπορουμε να μην προσθεσουμε μελιτζανες και πατατες να προσθεσουμε μακαρονια νουμερο 2 βρασμενα και ετσι να κανουμε παστιτσιο!!

ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ

ΥΛΙΚΑ
2 κουπες αλευρι για ολες τις χρησεις
μισο κγ αλατι
1 κουπα βουτυρο
μιση κουπα αχνη ζαχαρη
2 βανιλιες
ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ
μαρμελαδα της αρεσκειας σας
η μερεντα



ΕΚΤΕΛΕΣΗ




Σε ενα μπολ κοσκινιζουμε το αλευρι και το αλατι.Χτυπαμε στο μιξερ για ενα λεπτο το βουτυρο μεχρι να ασπρισει.Προσθετουμε την ζαχαρη και τις βανιλιες και συνεχιζουμε το χτυπημα για αλλα 2 λεπτα.Προσθετουμε το κοσκινισμενο αλευρι και το αλατι και ανακατευουμε μεχρι να γινει μια αφρατη ζυμη.Το τοποθετουμε στο ψυγειο για μια ωρα.Προθερμενουμε τον φουρνο μας στους 175 βαθμους.Σε καλα αλευρωμενη επιφανεια ανοιγουμε την ζυμη μας περιπου ενα εκατοστο.Και τους δινουμε οτι σχημα θελουμε καρδια, αστερακι.Τα τοποθετουμε πανω σε μια λαμαρινα και ψηνουμε για 10 με 15 λεπτα.Τα αφηνουμε να κρυωσουν τα ενωνουμε ανα 2 και βαζουμε μια ελαφρια στρωση μερεντα η μαρμελαδα.Στο τελος τα πασπαλιζουμε με αχνη ζαχαρη.ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.